Selain daripada curam amal ibadah, bulan puasa adalah moon yang paling tepat untuk kita segenap menjaga pengambilan makanan.Iyalah, karsa puasa akun itu sahaja adalah menahan diri. Di samping menahan ourselves daripada does perkara apa membatalkan puasa, kita tambahan disarankan karena menahan diri daripada bersikap boros dan tamak selama menjamu juadah berbuka.

Anda sedang menonton: Turun berat badan dalam sebulan


Mengamalkan diet pada moon Ramadan membolehkan kita untuk menjimatkan wang, selain badan kita juga akan terasa lebih sihat.Pada masa apa sama, bila siap tibanya days Raya, bukan sahaja boleh nampak dengan ketara perbezaan saiz badan tetapi kita juga boleh mengenakan pakaian apa diidam-idamkan pada aku tersebut!


Seorang gadis bernama Wani telah berkongsikan töre dietnya berjaya menurunkan memuat badan sehingga 10KG sepanjang ramadan tahun-tahun sebelum ini


*

Dalam sebuahpostingdi laman Facebook, Wani telah berkongsikan menu makanan apa diamalkannya sepanjang moon Ramadan bermula dari menu sahur, food selection berbuka, termasuklah begitu banyak, begitu banyak dengan food selection moreh di samping tips-tips lain apa membantunya mengurangkan memuat badan.Usaha apa dilakukan Wani itu acibe bertujuan supaya membolehkan dialah memakai pakaian yang diinginkannya menjelang days lebaran.


Wani berjaya turunkan memuat 10kg lima lepas dan tahun ini Wani nak turunkan lagi 4kg. Raya setelah itu boleh lah pakai kebaya merah dimension XS.So Wani nak share sepuluh dan cara Wani diet sepanjang bulan puasa ini:


*

Sahur (untuk sahur kena untuk mengambil carbo utk bekalkan tenaga seharian).1. Boleh makan roti wholemeal, untuk roti wholemeal ini boleh makan dengan telur hancur setelah ikut kreativiti masing-masing.2. Bawa pulang segenggam nasi biasa atau paling bagus untuk diet BROWN RICE.3. Kurma rendam batin air silam tidur dan makan masa sahur.4. Biasanya Wani ambil 3 roti wholemeal cicah mencapai Mila coklat Slym, itu je.


Kenyang sampai berbuka. Sebab batin Mila coklat Slym ada rolled oat, badam, kurma therefore dah cukup bagi rasanya kenyang dan bekalkan tenaga seharian Wani. Kalori dalam Mila cokelat 110 kalori sahaja tapi kenyang macam makan nasi 200 kalori. Tapi kalau types kena makan nasi boleh ambil nasi takda masalah


*

Berbuka Puasa.1. Minum segelas air masak dan makan kurma (sunnah males kena ikut pahala lebih).2. Wani akan minum secawan Mila cokelat supaya Wani rasa kenyang jadi nafsu nak makan itu ini dah berkurang.3. Makan nasi segenggam, lebihkan sayur (ini memang letak banyak) ikan atau ayam. Better koki sendiri lauk-lauk ini dari beli menutup bazaar sebab bila memasak sendiri lebih healthy and balanced dan inferioritas kalori.


*

4. TAK minum AIR MANIS LANGSUNG. Sebab ini la punca memuat badan susah turun.5.TAK bawa pulang AIS LANGSUNG. Kalau nak curam sejuk-sejuk letak la dalam peti ais.6.TAK MAKAN KUIH MUIH yang manis itu. Benda-benda manis semua Wani elakkan kecuali kurma je Wani ambil.

Lihat lainnya: Kalender Jawa Bulan April 2020 Lengkap, Kalender Jawa Bulan April 2020


*

Moreh (biasanya lepas teraweh become rasa lapar enim perlu ada moreh kan?)1. Boleh makan roti wholemeal letak peanut butter2. Makan buah-buahan. Buah favourite Wani adalah tembikai dan limau3. Minum teh decoding (takda gula guys, apa-apa jenama pun takpe)4. Ataukah boleh ratah lauk-lauk berbuka tadi tapi ratah lauk method ikan ayam je bukan ratah begitu banyak, begitu banyak kuah-kuahnya okey.


Biasanya Wani memang tak makan dah lepas berbuka sebab memang kenyang. Tapi Wani nak bagi tips tambahan untuk referensi lain kot lepas terawih lapar kan?


Kalau larat korang practice 20/30 minit setiap hari. Atau boleh gantikan exercise mencapai kemas rumah asalkan berpeluh ye.Okey menemani itu je. Kalau ada apa2 soalan boleh tanya pada saat kemudian wani jawab ye.Share jika bermanfaat.-Wani Mustafa-