Jika anda berada di kolej dan jauhnya dari makanan yang dimasak oleh medang saya, anda could mula mengabaikan cara pemakanan yang seimbang. Tetapi diatas satu ketika, anda could akan menyedari bahawa anda tidak dapat bertahan dengan makana ‘tapao’ atau mi langsung sahaja.

Anda sedang menonton: Makanan yang mudah dibuat tanpa dimasak

Memasak papan anda sendiri mungkin peluang yang lebih sihat dan cara terbaik untuk menjimatkan wang, jangan putus asa jika their mempunyai kemahiran memasak yang terhad.

Kami di sini akan demonstrasi kepada milik mereka bahawa anda noel perlu menjadi MasterChef karena menyediakan hidangan yang baik dan lazat kemudian pelajar. Jadi, lupakan kyung buku masakan apa mengalahkan secara baik teks dan resipi apa rumit di Youtube kerana kalian telah menjejaki beberapa resipi membolehkan anda untuk menyediakan makanan dalam masa apa singkat!

1. Balut mencapai balutan tortilla (Tortilla Wrap)

*

Roti Tortilla tidak hanya berpatutan dan mudah dijumpai di pasar raya, tetapi mereka also mudah karena disediakan dan boleh makan dengan maafkan saya saja!

Dimulakan mencapai beberapa sayuran peluang anda (salad, capsicums, tomato, dan lain-lain), tambah beberapa hirisan daging panggang, akhiri dengan sos kegemaran anda (mayo, sos tomato, cili, dll). Pelajar kolej digalakkan karena mencuba dan mempelbagaikan resipi Tortilla pave ini untuk mendapatkan makanan yang berbeza setiap hari. Anda also boleh menggunakan kari ayam ibu anda – menyertainya serba boleh! Berikut adalah 2 resipi buat memulakan menghubung cinta anda dengan balutan tortilla:

2. Telur dadar

*

Siapa yang noel sukakan telur? Mereka ~ no sahaja sesuai dimakan untuk setiap hari, tetapi mereka tambahan merupakan sumber protein apa berpatutan dan mudah dimasak!

Daripada memasak telur dadar biasa yang hanya ditambah garam dan lada, mengapa noel menggunakan beberapa bawang karamel dan kiub ayam untuk hidangan apa memuaskan? atau tambah beberapa capsicums, koine panjang dan wortel karena telur dadar apa lebih sihat? Resipi memasak dengan telur memang noël berkesudahan! Nikmati resipi omelette percuma ini di sini:

3. Goreng-goreng ada bang?

*

Sama ada dari mereka berada luarnya daripada negeri milik mereka atau di luar negara, anda boleh harapan kepada pengadilan goreng yang mudah untuk mengingatkan anda circa masakan dirumah.

Lagipun, apalah yang susah mendesak dengan kosumen kegemaran sebagai nasi goreng ataukah mee hoon goreng, segar dari kuali! just tolak sedikit daging atau sayuran serta nasi dan milik mereka akan mempunyai hidangan apa hangat dan memuaskan. Tetapi jangan teragak-agak – dengan sedikit latihan, milik mereka akan jadi seorang tukang masak apa hebat.

4. Ikan koki Singgang

Resepi ini teramat mudah dan sedap untuk di cuba dan sesuai buat di makan begitu sahaja, TETAPI resepi ini boleh juga di makan menjangkau nasi, supaya lebih mengenyangkan. Nyata bahan yang di gunakan juga sangat sederhana di sulit di pasar pasar (bukan bahan yang fancy dan susah dikenali). Okay, jom cuba!

Bahan-Bahan:

1 bar serai-dititik1 atau 2 keping asam keping4 benih cili api(dibelah dua)3 ekor ikan selar kuning(boleh tambahan menggunakan ikan tongkol)-disiang½ inci lengkuas1 benih bawang merah2 benih bawang putih1 ataukah 2 keping asam keping4 biji cili api(dibelah dua)3 ekor ikan selar golden (boleh tambahan menggunakan ikan tongkol)-disiang½ inci lengkuas1 benih bawang merah2 benih bawang putih

Cara-Cara:

Hiris bawang merah,bawang limbah dan lengkuas.Panaskan air batin periuk sehingga menggelegak (pastikan air yang tangan kedua menutup segenap bahan)Masakkan bahan apa dihiris,serai,asam keping dan cili api sekali gus.Tunggu sebentar sehingga bawang agak layu dan masukkan garam secukup rasa, kemudian kacau mencapai perlahan (supaya ikan noël hancur)Tutup periuk sebentar sementara menunggu ikan masakApabila ikan siap masak,ia sedia karena di makan begitu sahaja (atau together nasi!)

5. Cucur Ayam

Kalau silam ini, petang-petang korang akan dibawah ke bawah asrama untuk beli pisang goreng karena minum petang, kali ni boleh try resepi cucur ayam apa best ini. Makan cucur ayam ni panas-panas sambil cicah sos cili dan mayonis menjangkau secawan kopi sambil ambil angin di beranda, mesti terkejut habis! Nak untuk pun senang saja!

Bahan-Bahan

500gram tepung gandumDada ayam bersaiz menyudahi (dipotong dadu)1 benih bawang geram (dipotong dadu)1 biji kentang bersaiz small (dipotong dadu kecil)Daun bawang/daun sup1/3 sudu teh soda bikarbonatGaram secukup rasaAirMinyak memasak (untuk menggoreng)

Cara-Cara:

Campurkan gandum, ayam, bawang besar, kentang dan soda bikarbonat nanti dalam sebuah mangkuk terlalu tinggi dan gaul.Tambahkan wait sedikit demi sedikit dan gaul sehingga ia menjadi likat (jangan sampai terlalu cair)Tambahkan garam secukup rasanya dan taburkan daun bawang/sup yang telah dihiris, then gaul sehingga sebati kesemua bahan-bahan tersebut.Tutup mangkuk adunan dan biarkan sehingga kira-kira 30 minit.Setelah 30 minit, panaskan minyak koki di dalam kuali. Dengan manfaat sudu, take adunan tersebut dan masukkan setelah dalam kuali (pastikan minyak telah betul-betul panas).Goreng sehingga keperangan, angkat dan tuskan.

Lihat lainnya: Nonton Film Hemat Kuota Facebook Di Android Paling Efektif, Nonton Film Hemat Kuota 3

6. Spaghetti Bolognese Malaysian Style

Korang mesti pernah rasa spaghetti bolognese kan? kami di Butterkicap percaya ada apa tak bagaimana gemar menjangkau rasa nguyên spaghetti Bolognese ini, lebih lebih lainnya kuahnya. Sebab yalah, rasa sebenar spaghetti dimodernkan masam sikit sebab diorang selalunya benefit tomato dalam kuantiti yang banyak untuk kuah spaghetti itu sendiri kan. Jadi, sememangnya tak kena dengan lidah Malaysian kita yang selalunya inginkan rasa pedas. Sekarang, kami menjadi ajarkan cara mudah buat masak spaghetti Bolognese yang kena mencapai lidah Malaysia kita dan resepi ini dinamakan spaghetti bolognese ala Malaysia (memang pasti sedap!)

Bahan-Bahan:

250g Prego cendawanSpaghetti ½ bungkusCendawan butang 5 bijiDaging cincang1 benih bawang besar4 ulas bawang putih½ benih lobak merah3 sudu terlalu tinggi cili kisar/boh1 sudu kecil oreganoSatu sudu PlantaGaram secukup rasaMinyak masak

Cara-Cara:

Jerang wait sehingga mendidih. Kemudian, masukkan spaghetti dan sedikit garam. Memasak sehingga kembang.Setelah masak,angkat spaghetti ke dalam penapis dan jirus air setelah atas spaghetti agar ia tidak melekat.Toskan spaghetti dan gaulkan sedikit bersama plantaBawang merah,lobak merah dan cendawan butang dipotong halus.Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.Setelah petroleum panas,masukkan bawang putih yang telah diracik dan bawang merah.Kemudian,masukkan cili kisar/boh,lobak merah dan daging cincang. Koki sehingga cili agak garing.Masukkan Prego cendawan dan kacau. Nanti itu, masukkan cendawan butang,oregano dan serbuk perasa. Jika kuah terlalu pekat, mengiklankan sedikit air.Hidangkan spaghetti dan kuah di atasnya!

7. Nikmatilah pencuci mulut

*

Sekiranya milik mereka berada di dalam bajet apa ketat, berbuih makanan mewah di Instagram dan di kafe hipster boleh were satu masalah! Berikut adalah beberapa peluang mesra bajet yang boleh anda untuk tanpa perlu menghabiskan duit poket anda

Anda noël perlu pro di dapur untuk menikmati hidangan apa dimasak personally di rumah. Menjangkau beberapa percubaan, anda siap akan dapat beracun waktu untuk memasak memberi makan anda, tugasan dan times tidur walaupun diatas musim-musim tekanan, terutamanya semasa peperiksaan.