*
WARTAWAN EKSEKUTIF, SITI AMINAH MOHD. YUSOF

KEBANYAKAN kita berat menolak tarikan media sosial wujud di dalam pelbagai platform antaranya sebagai Facebook, Instagram, Twitter, tik dan YouTube.

Anda sedang menonton: Isu viral di media sosial

Ibarat nyawa kedua ia menjadi sebahagian daripada kehidupan kita mencapai keupayaannya merentasi sempadan ruang angkasa dan waktu.

Media sosial kita langka sunyi mencapai pelbagai isu yang datang bersilih ganti menjangkau watak-­watak serta memiliki pelbagai ra­gam dan rencam.

Harus diperhatikan, media sosial turut bawa bersama budaya tular dan amalan ‘membawang’ siber yang berupaya mempengaruhi fikiran kita secara spontan.

Apa sahaja hantaran hatta Instagram Story yang cuma pemfitnahan saat boleh ditangkap meniduri lalu dikongsi secara meluas dan diperdebatkan berhari-hari lamanya.

Namun, tidak dinafikan kuasa­ tular telah tolong ramai orang menyelesaikan masalah apa dihadapi di dalam masa singkat dan mengalahkan segala macam prosedur implisit kere­nah birokrasi.


Ia turut didorong dengan sikap masyarakat kita yang ter­kenal dengan postur pemurah dan sederhana bersimpati mencapai kesusahan rakyat lain.

Perkara menemani itu terbukti dengan kejayaaan kempen bendera putih yang dilancarkan orang pada moon lalu.

Justeru, di atas musim pandemik yang menyaksikan maju jangkitan Covid-19 yang noël menunjukkan petanda ini adalah reda batin masa terdekat, apa kata kita manfaatkan kuasa tular buat membantu seramai mungkin insan di sekeliling kita.

Apatah lagi batin keadaan person Malaysia apa sedang berkurung membuatkan pergerakan itupenggunaan agak terbatas buat turun padang dan hadir secara fizikal di dalam memberi bantuan.

Pensyarah Kanan, Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Universiti Teknologi Mara Melaka,­ Siti Hajar Abd Aziz berkata, naratif kisah tular mampu­ me­nyalur mesej secara berkesan sekali gus memboleh­kan usaha memberi bantuan dilakukan mencapai pantas.

“Sebagai contoh kapan ini ramai yang dulu yatim piatu kerana kedua-dua medang bapa me­ninggal dunia asibe Covid-19. Enim kuasa tular boleh boleh menyampaikan maklumat kepada pimpinan dan masyarakat.

“Tetapi netizen juga perlu bijak menilai dan ujian kesahihan kisah yang ditularkan keer dikhuatiri ada apa mengambil kesempatan di atas kebaikan trấn rakyat Malaysia.

“Misalnya mencapai tindakan memanipulasi lukis atau meminda maklumat kemudian nombor akaun dan namu penerima boleh disebabkan bantuan sampai nanti tangan orang apa salah,” katanya.

Dalam pada itu, Pensyarah Kanan Putra fasettoblog.company School, Universiti Putra Malaysia, Prof. Madya Dr. Ahmed Razman ­Abdul Latiff turut sarankan peniaga­ apa terjejas memanfaatkan kuasa tular buat survival kehidupan mereka.

“Ia tidak semestinya keuntungan teknik pemasaran digital yang canggih atau melibatkan pembikinan video apa memerlukan aplikasi tertentu.

“Apa sahaja diperoleh terhampir misalnya kumpulan ­WhatsApp taman perumahan atau kumpulan bisnes di laman facebook boleh dimanfaatkan sebagai mungkin sebagai platform pemasaran,” katanya.

Namun, walau apa juga matlamat kita, harus diingat, media sosial dan kuasa tular cuma alat. Ia sebagai pisau apa boleh digunakan untuk memasak hidangan yang lazat atau membunuh.

Jadi, alang-alang berada di medan media sosial membawanglah ke arah kebaikan. ­Teruskan membawang jika ia boleh menyelamatkan nyawa dan jiwa.

Lihat lainnya: Lirik Dan Kunci Lagu Padi - Daftar Koleksi Chord / Kunci Gitar Padi

Sentiasa bersederhana di dalam mengemukakan pandangan benar ajaran Rasulullah SAW, berkata baik ataupun diam.