Soalan:Apakah terdapat doa-doa apa thabit daripada Nabi SAW tentang doa kepada medang bapa yang telah meninggal dunia?

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan terlalu tinggi Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda witnessed serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Anda sedang menonton: Doa untuk anak yang meninggal

Setiap insan yang bernyawa pasti menjadi menemui ajal dan ajal itu noel akan cepat atau lambat walau momen pun. Apabila terpisahnya roh daripada jasad maka ia juga sebenarnya telah diputus daripada intisari dunia.

Dengan itu, segala perkara atau amalannya selama di dunia akan terputus daripadanya melainkan tiga perkara berdasarkan sebuah hadith apa sahih daripada Imam Muslim:


IKLAN

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi witnessed bersabda:

إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ: إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

Maksudnya: “Apabila matinya seseorang insan maka become terputuslah amalannya melainkan tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan tambahan anak soleh (atau solehah) apa mendoakan kepada detik ibubapanya.”

Imam al-Nawawi mengatakan para ulama dipahami hadith ini mencapai mengatakan bahawa amalan si dies akan memisahkan dengan kematiannya dan terputus tambahan pembaharuan pahala baginya melainkan di ~ tiga perkara ini.

Berdasarkan soalan di atas, memang terdapat mayoritas doa yang boleh diamalkan oleh seseorang anak dalam mendoakan arwah tengah dan bapanya. Di sini, kita nukilkan beberapa doa apa diajar melalui Allah SWT sebagaimana apa termaktub di batin al-Quran:


IKLAN

Firman Allah SWT:

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

Ibrahim:41

Maksudnya: “Wahai tuan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi detik ibu bapaku serta bagi orang-orang apa beriman ketika berlakunya penghitungan amal serta pembalasan.”

Firman Allah SWT:

رَّبِّ اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ

Nuh:28

Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Ampunkanlah bagiku dan bagi kedua ibu bapaku.”

Tambahan pula, di batin berdoa terdapat keluasan selagimana doa atau makna doa itu adalah baik dan tidak bercanggah dengan agama maka ia dibenarkan di samping noel menafikan bahawa doa apa terbaik adalah doa yang terdapat di di dalam al-Quran dan tambahan hadith Nabi SAW yang sahih.

Di samping menyertainya juga, doa apa terbaik juga adalah doa yang difahami dan noël semestinya di di dalam bahasa arab. Ini kerana, jika seseorang itu berdoa dengan apa yang difahami maka itu become menghadirkan hatinya ketika berdoa.


IKLAN

Penutup

Kesimpulannya, seseorang akun itu boleh berdoa dengan maafkan saya jua doa sekalipun kepada medang dan bapanya yang telah meninggal dunia dengan syarat doa tersebut tidak mengandungi perkara-perkara yang bertentangan dengan religius serta makna doa akun itu baik.

Lihat lainnya: Simak! Cara Menarik Uang Dari Island King, Gampang Banget, Cara Menarik Uang Di Island King Ke Semua E

Selain itu juga, seseorang menyertainya perlulah meraikan adab-adab ketika berdoa agar ia boleh mendatangkan kekhusyukan selagi berdoa. Harapan roh medang dan bapa yang telah pergi taruh dalam kalangan hamba-hamba-Nya apa beriman serta dimasukkan usai dalam syurga Firdaus. Amin.

Wallahua’lam

SUMBER: PEJABAT mufti WILAYAH PERSEKUTUAN


present comments
i ordered it to Notifications
IKLAN
Baca jadwal acara penuh
IKLAN
next Read: "Saya Dah Lama Tak Solat, Mengaji, mengingat Tuhan" - Tapi Ingatlah Taubat menyertainya Tiada Tarikh Luputnya! »
Related short article
rencana Panduan