Alhamdulillah anak kedua Nur, Nurain Raihah dah 6 bulan. Selamat setengah five anak ibu. Moga membesar mencapai baik, sihat dan ceria. Sekejap je rasanya dah 6 bulan. 6 bulan mendatang genap setahun pula.

Anda sedang menonton: Bubur nasi untuk bayi 6 bulan

Bila anak dah 6 bulan, benda paling excited kemudian seorang ibu mestilah nak prepare perjalanan papan pejal si anak. Pelik pulak sebut pakan pejal. Omputih panggil heavy food. Mana-mana jela apa penting Nur memang terutang excited bila Raihah dah start makan.

Excited campur nervous, sebenarnya.

Okay.

Makanan pertama yang Nur kasi Raihah ialah havermut kosong. Kemudian yang disarankan orang penuh sesak dan juga nurse di klinik kesihatan, seeloknya makanan pertama anak berilah itu makan bubur kosong.

Kenapa havermut kosong?

Mengikut kefahaman Nur, nasi merupakan papan ruji kita people Malaysia. so perkenalkan anak dengan makanan ruji kita. Lainnya pun, seeloknya juga perkenalkan anak dengan makanan yang tawar. bubur kosong modernkan tawar tak ada rasa apa-apa. So food selection ni lah yang paling sesuai seperti permulaan solid food trip anak kita.

Ada apa kata also jangan perkenalkan anak mencapai puree buah-buahan keer dikhuatiri anak akan were picky eater sebab kita perkenalkan itu dengan rasanya manis terlebih dahulu. Wallahua"lam Nur tak pasti hal tu. Anak sulung Nur si Nurain Mardhiyah pun Nur guna method apa sama iaitu bagi bubur kosong dulu. Alhamdulillah chapter makan anak Nur tiada masalah.

Macam mana nak buat bubur kosong?

Ini adalah kaedah apa Nur gunakan untuk menyediakan havermut kosong untuk Raihah. Mudah je. Step yang Nur tunjukkan di bawah ni terlalu banyak dengan step nak untuk stok beras untuk bubur baby tau. So lezgo!

1. Basuh bersih beras. Terpulang nak guna berapa kawanan beras. Kalau nak buat stok banyak, letak lah banyak.


*

2. Sampah air ataukah tapis.

3. Memasak atas kuali tanpa minyak ataukah sangai people panggil. Sampai beras tu kering kemudian asal. Lepas 2 3 minit sangai, beras akan melekat tau. Haa sangai lagi sampai betul-betul kering. Jangan pelik bila itu melekat. Pada saat kemudian lama-lama tak melekat dah. Api sederhana aje guna.


*

4. Siap sangai, sejukkan sekejap beras tu.

5. Blend beras guna blender kering. Blend halus macam gambar di bawah ni.


*

*

*

9. Masak bubur macam biasa. Kalau tak yakin, medang boleh colet sikit untuk rasa texture havermut tu dah dingin kembang setelah belum.

10. Bila bubur dah koki sempurna, blend bubur tersebut. Nur guna food processor. Blend karena kasi lainnya halus.

11. Dah sudah blend, Nur become tapis havermut tu karena dapatkan texture apa betul-betul halus karena Raihah selamat makan. Hehe first time makan kan. For this reason bagi lah apa betul-betul halus.

12. Nur letak 2 titis minyak zaitun (extra virgin olive oil) sebagai sumber lemak buat Raihah. Klinik kesihatan pun sarankan untuk macam ni.

13. It s okay tu je. Sedia buat disuapkan nanti dalam mulut anak.


Nur gunakan treatise 4DR (4 job Rule) buat Raihah. Therefore selama 4 aku tu, Nur bagi makanan apa sama sahaja. Mengapa 4 hari? 4 hari adalah tempoh yang paling ideal untuk mengesan sebarang respon ganjil anak terhadap sesuatu makanan. Menjawab ganjil tu termasuklah structure najis, ruam dan bab lain apa pelik.

Tapi halaman 4 Day rule ni Nur tak certain memang pakar pemakanan kanak-kanak yang sarankan atau siapa. Tapi Nur amalkan treatise ni dari Mardhiyah lagi. For this reason Nur teruskan also konsep 4DR ni berdekatan Raihah.

Sebab kalau sesuatu makanan/menu apa kita bagi menutup anak tu adalah menu apa bercampur, misal kata bubur campur bayam dan ayam. Tiba-tiba anak alah. Ruam 1 badan. Medang dapat finding tak mana satu apa anak alah? Beras ke? Sayur bayam ke? Ayam ke? Haaa so make sense juga kan risalah 4DR ni buat kita amalkan.

Tapi terpulang pada pilihan masing-masing ya.

Nur bagi Raihah makan 1 days 3 kali iaitu pagi, tengah days dan lewat petang. Alhamdulillah, Raihah tak ada mengganggu nak makan. Nampak gaya dia macam medang dia. Peminat tegar makanan. Hahaha tapi tak usahlah gemok macam ibu. Tak sihat.

Lepas bagi bubur kosong karena 4 hari, Nur cuba bagi makan puree betik pula. Tapi malangnya Raihah alah dengam betik. Dialah sembelit. so Nur tukar makan puree keledek. Eh pun kesamaan sembelit. Mula risau dah.


Pastu terus bagi dialah puree buah naga buat lawaskan proses pembuangan dialah tu. Alhamdulillah no an ext drama air mata & meragam dari Raihah sebab tak sembelit dah.

Lepastu Nur intro pula puree labu. Alhamdulillah Raihah suka dan tak ada melecehkan dengan labu. Najis okay. Ruam pun tak ada. Bila segenap okay, sekarang ni Nur baru intro Raihah makan puree brokoli pula.

So far menu apa Raihah pass adalah havermut kosong dan puree labu sahaja. Harap sangat dengan brokoli ni Raihah tak ada melecehkan sebab lepas ni Nur nak intro Raihah menjangkau ayam pula.

Nur tak sabar nak bagi Raihah makan bubur lengkap ada sayur & protein. Sekarang ni baru gerbong campur havermut kosong menjangkau puree memeras sahaja. Eeeee tak sabarnyaaaaaa!!!

Over tau ibu awak ni Raihah.

Soooo....

Lihat lainnya: Cara Pakai Scarf Di Leher, Stylish Banget!, 5 Cara Memakai Scarf Pendek Di Leher

Itu sahajalah bebelan dari Nur karena resepi havermut kosong untuk bayi 6 bulan. In shaa Allah ada rezeki Nur payung resepi yang lain pula.

Assalamualaikum :)

P/S: Boleh juga tengok video clip macam mana Nur sediakan bubur kosong buat Raihah menutup Instagramanak-anak Nur,
thenurains